Barbara de Groot
Barbara de Groot
Barbara de Groot studeerde Nederlands recht en Book and Publishing Studies aan de Universiteit Leiden. Na eerst als jurist gewerkt te hebben bij het Buro voor Rechtshulp (voorloper van het Juridisch Loket) stapte zij in 2000 over naar de advocatuur.

Naast een volwaardige strafpraktijk waarin zij zaken behandelde van moord, grote drugstransporten tot bolletjes slikkers en winkeldiefstallen heeft Barbara de Groot in de loop der jaren haar speerpunten op het jeugdrecht in de brede zin des woords gericht. Zij volgde diverse specialisatie opleidingen. De postdoctorale opleiding Jeugdrecht aan de Universiteit van Amsterdam (Willem Eggens Instituut), de opleiding Specialisatie Jeugdrecht aan het Willem Pompe Instituut (Universiteit Utrecht en de specialisatiecursus Bijzondere curator in jeugdzaken. Zij publiceert regelmatig over het jeugdrecht.

Barbara de Groot is lid van de Vereniging van Nederlandse Jeugdrechtadvocaten (VNJA), de Vereniging voor Familie- en Jeugdrecht en de Jeugdrecht Advocaten Amsterdam (JRAA).

Barbara de Groot staat op de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten geregistreerd:
personen- en familierecht, psychiatrisch patiëntenrecht en strafrecht.

Op grond van de rechtsgebiedenregistratie is mr. De Groot verplicht jaarlijks 10 punten te behalen op de hoofdrechtsgebieden waarop zij staat geregistreerd.

Barbara de Groot is tevens betrokken in de volgende extra-curriculaire activiteiten:

  • Rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Den Haag inzake strafzaken die meervoudig worden behandeld.
  • Ingeschreven als bijzondere curator bij de Rechtbank Noord-Holland, waarbij zij wordt benoemd door de Rechtbank teneinde de belangen van minderjarigen te vertegenwoordigen.
  • Lid Commissie van Consultatie van de SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd).